با گسترش شهرنشینی و صنعتی شدن جوامع، نیاز افراد به تامین اقتصادی‌تر و علمی‌تر هوای مطبوع و حرارت مرکزی بیشتر شد. این امر باعث پیشرفت شایانی در علم و تکنولوژی مربوط به تهویه مطبوع و حرارت مرکزی در نیم قرن اخیر گردید.

هنگامیکه گرمایش و سرمایش توسط سیستم‌های تولید هوا (اعم از چیلر، هوا ساز، پکیج یونیت) تحت شرایط محیطی مناسب و منطبق با اهداف کاربری فضا تامین و توزیع می‌گردد، نقش کانال‌ها به عنوان تجهیزات انتقال هوا و دریچه‌ها و دمپرها به عنوان تجهیزات توزیع بالانس و پخش هوا بیش از پیش خونمایی می‌کند. به همین دلیل محاسبات و دقت در طراحی و اجرا کانال‌ها از اهمیت بالایی برخودار است.

در این کتاب سعی شده به جای پرداختن به اصول تئوری طراحی و محاسبات کانال به مباحث کاربردی برای طراحی، محاسبات و ترسیم کانال‌ها پرداخته شود تا دانشجویان و مهندسین تاسیسات پس از مطالعه این کتاب با اصول تهویه مطبوع آشنا شوند و به آسانی بتوانند برای پروژه‌های مختلف، جزئیات ابعاد کانال را محاسبه و نقشه‌های کانال هوا و تخلیه هوا را ترسیم نمایند.

کانال های تهویه مطبوع
یکی از روش‌های تامین شرایط آسایش در یک محیط استفاده هوارسانی است. در هوا رسانی می‌توان هوای گرم، سرد، مرطوب و یا رطوبت گیری شده را به فضای مورد نظر ارسال کرد و هوای آلوده را تخلیه نمود.

سیستم‌های هوا رسانی شامل هواسازی، کانال‌ها ، دریچه‌ها، دمپرها، اجزا، کنترلی و غیره می‌باشد.

سیستم کانال شبکه ایست از انشعابات و مسیرهای دایره‌ای یا مستطیلی (عموما از جنس صفحات گالوانیزه، آلومینیومی، فایبر گلاس و یا کامپوزیت پلاستیک) که داخل دیوارها، کف و یا سقف قرار دارد.

این سیستم شامل کانال‌های رفت و برگشت هواست. وسیله گرمایش و یا سرمایش اصلی دارای یک فن است که می‌تواند هوای رفت را به داخل اتاق هدایت کند. فن می‌تواند هوای رفت را با استفاده از کانال‌های هوای طراحی شده و از طریق دریچه‌های هوای رفت و به داخل اتاق‌ها بدمد.

اکثر منازل به منظور صرفه‌جویی در نصف، از یک یا دو مسیر هوای برگشت در مکان‌های پرتردد مانند پذیرایی استفاده می‌کنند(بعضی از منازل سیستم کانال برگشت ندارند. اینگونه طراحی‌های کم هزینه معمولا دارای کیفیت پایین تر و هزینه انرژِی بالاتر می‌باشند).